Waarom mijn kookkunsten nonsens zijn, en dat oké is.

Ik zal nooit een Michelinster krijgen, maar dat kan mij geen peer schelen. Ik heb het moeilijker met het feit dat iedereen spontaan een hartaanval krijgt, wanneer ik zeg dat ik gekookt heb.

Gereanimeerd schuiven ze aan tafel en hun gezicht spreekt boekdelen. Na een eerste hap van mijn plat du jour valt het verdict. Het is inderdaad niet zo lekker, maar ik eet mijn bord volledig leeg: mijn buik is vol en mijn bord is ledig.

Ik zou ontzettend graag grote diners en heerlijke desserts klaarmaken voor de liefde van mijn leven, maar dat zit er niet in. Als het gezegde “Je bent wat je eet.” klopt, dan heb ik een probleem. Mijn beste vriendin heeft dat niet: als chef-kok geeft ze bijna licht in mijn keuken wanneer ze gracieus mousselinesaus (of iets anders) maakt. Ze kent de blikken niet die ik moet verduren aan tafel, in haar ogen zijn ze slechts een mythe.

Hoewel ik niets van koken snap, ben ik ook geen leek. Wanneer je wortelen schilt, heb je vier dagen later nog steeds oranje handen. In een appel zit 26% lucht, waardoor het stuk fruit blijft drijven. Een toaster heeft slechts twee standen: wit of zwart. Ik weet ook dat cayennepeper en nootmuskaat beide oranje zijn, maar totaal anders smaken. (En yes, I learned that the hard way.)

Is koken dan zo’n grote meerwaarde in het leven? Huisje, tuintje, keukentje, kindje?

Volgens de vrouwen van mijn leven hoef ik geen sterrenchef te zijn. De titel van de film is misschien Breakfast at Tiffany’s, maar iets anders dan drankjes inschenken doet Holly Golightly niet. Ook Bridget Jones was geen keukenprinses, of moet ik jullie nog eens herinneren aan de “Blue is good, if you ask me there’s not enough blue food”-date met Colin Firth. Julia Roberts deed in Pretty Woman ook wel iets anders dan koken. Hermione Granger uit Harry Potter kookt wel, maar met dat soort drankjes en pruttelende grut maak ik ook niet bepaald een goede indruk. Béyonce zingt niet over koken, maar over sterk en fierce zijn.

En laat dat nu eens iets zijn waar ik héél goed in ben. 

Benieuwd naar meer?
Mail me en nodig me uit, manon.huysman@gmail.com

Advertisements